Joonas Koivumaa: haastan itseni – kirjoitan, luen ja kuuntelen

Valaistuminen löytyy hiihtoladulta

Tiimimestari-valmennuksen ja elämäntilanteen innoittamana päätin nimetä vuoden 2017 haasteiden vuodeksi. Yhtenä näistä haasteista päätin lähteä kehittämään itseäni ja omaa osaamistani systemaattisesti kirjojen kautta. Lopullisen ”valaistumisen” itsensä kehittämiseen löysin, ironisesti kyllä, tammikuun pimeiltä hiihtoladuilta.

Tarkkaa päivämäärää en muista, mutta laitoin ensimmäisen äänikirjan soimaan ja lähdin hiihtämään. Oli täysin sattumien summa, että kyseinen kirja osui kohdalleni juuri oikeaan aikaan. Kyseessä oli Aki Hintsan Voittamisen Anatomia. Kyseinen kirja kesti, luettuna noin 10 tuntia, ja se aika meni hujauksessa. Joka kerta kun hiihtolenkin lopetin, huomasin kirjan kerta kerran jälkeen jäävän erittäin mielenkiintoiseen kohtaan. Olin kuitenkin tehnyt sopimuksen itseni kanssa, että tätä kuuntelen vain hiihtolenkeillä. Voitte kuvitella, kuinka palava halu minulla oli aina seuraavana päivänä lähteä hiihtämään.

Vuodessa 52 kirjaa

Kirjassa minuun kolahti erityisesti oman ytimen, coren, löytäminen. Kirja esitti kolme näennäisesti helppoa kysymystä, joihin en kuitenkaan osannut rehellisesti vastata. Vuoden päästä osaisin.  Toinen kova kolahdus näillä tammikuisilla hiihtolenkeillä oli se, että ymmärsin äänikirjojen olevan minun juttuni: samalla kun liikun, pystyn keskittymään sataprosenttisesti sisältöön, parhaimmillaan useita tunteja putkeen. Tämä vuoksi  kirjoistani noin 80% on äänikirjoja. Fyysinen kirja toimii minulle edelleen tukena kuvien, kuvioiden ja kaavioiden kautta, tai toisaalta silloin kun haluamaani kirjaa ei äänikirjana saa.

Hintsan kirjan luettuani ymmärsin myös maailmassa olevan paljon kirjoja, jotka voivat jättää lähtemättömän vaikutuksen ihmiseen tai jopa tapaan ajatella. Tästä lähtikin idea kuunnella/lukea vuoden aikana yhteensä 52 kirjaa. Näistä teen kirjablogin, sekä suurimmasta osasta myös kirjavlogin. Niissä avaan kirjoista kolahtaneet asiat.

Referaattien tekeminen on helppoa. Niitä tehdessä ei tarvitse muuta kuin muistaa, mitä kirjassa on kirjoitettu. Todellinen haaste kirjoittamisessa tulee siinä vaiheessa, kun pitää oikeasti reflektoida sekä ajatella kirjan todellista sisältöä ja sen antia. Mitkä ovat tämän kirjan avainkolahdukset minulle? Mitä sain tästä kirjasta käyttööni?

Kolahduksia.com

Näin on syntynyt oma kirjablogi ja -vlogi sivustoni kolahduksia.com. Sivustolle kerään kaikki vuoden aikana tehdyt blogit ja vlogit. Niitä tulee joka viikon torstaina yksi kappale. Toivon että sivustolla kävijät löytävät itselleen uusia lukuvinkkejä, ja toisaalta pääsevät palaamaan omiin kolahduksiinsa, mitä kirjoista ovat itse saaneet. Kunnianhimoisena tavoitteena on ollut luoda kohtaamispaikka lukemisesta ja itsensä kehittämisestä kiinnostuneille.

Moni lukemistani kirjoista on tarjonnut lopulliset kolahdukset vasta siinä vaiheessa, kun olen alkanut paketoimaan kirjaa blogiksi ja vlogiksi. Itseasiassa tulevan vuoden haasteenani ei ole kuunnella tai lukea 52 kirjaa, vaan pohtia kirjan avainkolahdukset sekä kirjoittaa ja kuvata ne tekstin ja videon muotoon. Itselläni tämä prosessi kestää vähintään yhtä pitkään kuin itse kirjan lukeminen tai kuuntelu. Tämä oman pään sisäinen reflektointi, prosessointi ja tiivistäminen ovat kuitenkin niitä asioita mistä itselle eniten jää käteen.

Tähän väliin voisi ottaa esille vaikkapa Edgar Dalen Oppimisen kartion, missä oppimisen syvin taso on toiselle opettaminen. En ole blogissani tai vlogissani ketään opettamassa, mutta tekstin ja videon sisältö tulee olla sillä tasolla, että lukija tai katsoja ymmärtää kontekstin ja kokonaisuuden lukematta kirjaa. Tämän takia blogin kirjoittaminen ja vlogin kuvaaminen ovat itselleni ne kaikista rikastuttavimmat asiat. Tämän huomasin jo ensimmäisen kirjan kohdalla.

Tätä blogia kirjoittaessa olen kuluneen kahden kuukauden aikana ehtinyt kuunnella tai lukea noin 15 kirjaa, joista 7 on blogattuna ja vlogattuna. Mahtavinta tässä kaikessa on se, että tärkeintä ei ole se päämäärä, 52 kirjaa vuoden aikana, tärkeintä tässä on matka ja jokainen viikko joka tarjoaa mukanaan uusia kolahduksia sekä näkemyksiä.

– Joonas Koivumaa